fredag 27 juli 2012
tisdag 17 juli 2012
En liten text från en nöjd klient...:-)
Jaha, så var man igång igen! Bokat PT-tid! Skräckblandad förtjusning. Vet ju vad det blir. För hög vikt och fett % och även midjemåttet måste justeras. Och tänk precis så var det!
Fattar inte att man inte kan fixa sånt här själv. Man vet ju hur man ska göra,men måste ha någon som säger till hur man ska göra (och dessutom tar betalt för det!)
Det jag har kommit fram till är att det är värt varenda krona! Min PT får mej att inse varför jag måste göra förändringar och varför det är bra för mej. Jag visste ju att jag åt för stora portioner t.ex. Nu när jag äter var 3:e timme vet jag ju att jag snart får nåt i mej igen, och då är det lugnt.
Har lärt mej att inte äta mej proppmätt.
Har också lärt mej att göra kloka val - så kloka val det går att göra.
Har också lärt mej att inte försöka - utan göra eller inte göra.
Har lärt mej släppa kontrollen - inte tappa kontrollen.
Har lärt mej tänka i mer positiva banor - se möjligheter, inte problem.
Kvinna 60åå
Fattar inte att man inte kan fixa sånt här själv. Man vet ju hur man ska göra,men måste ha någon som säger till hur man ska göra (och dessutom tar betalt för det!)
Det jag har kommit fram till är att det är värt varenda krona! Min PT får mej att inse varför jag måste göra förändringar och varför det är bra för mej. Jag visste ju att jag åt för stora portioner t.ex. Nu när jag äter var 3:e timme vet jag ju att jag snart får nåt i mej igen, och då är det lugnt.
Har lärt mej att inte äta mej proppmätt.
Har också lärt mej att göra kloka val - så kloka val det går att göra.
Har också lärt mej att inte försöka - utan göra eller inte göra.
Har lärt mej släppa kontrollen - inte tappa kontrollen.
Har lärt mej tänka i mer positiva banor - se möjligheter, inte problem.
Kvinna 60åå
onsdag 11 juli 2012
Som en kul spin-off på förra inlägget:-)
Har precis träffat en patient/PT klient till mig och fick lov av henne att berätta vad som skett senaste tiden.
Klienten är en kvinna i 46åå och har gått till mig i egenskap avpersonlig tränare. Vi gjorde en kroppsmätning den 16 mars i år och då vägde hon 88kg med ca 40% enheter fett.
Idag när vi träffades så gjorde vi en ny mätning och den visade 72 kg på vågen med 32 % fett
dvs 16kg ner i vikt och av dessa 16kg så är 12,2kg rent fett!!!
Gissa hur det gick till...
Jo hon har ätit enligt mina råd som jag rätt och slätt kallar för "sunt-förnuft-metoden" och styrketränat 3ggr i veckan efterföljt av lite intervallbaserad konditionsträning i slutet av passet. ca 40min långa pass. Varje dag har hon försökt få in ca 30min vardagsmotion.
Hokus pokus filiokus så var 16kg borta från kroppen utan att huden hänger eller att hon ser trött ut!
KUL tycker jag:-)
Klienten är en kvinna i 46åå och har gått till mig i egenskap avpersonlig tränare. Vi gjorde en kroppsmätning den 16 mars i år och då vägde hon 88kg med ca 40% enheter fett.
Idag när vi träffades så gjorde vi en ny mätning och den visade 72 kg på vågen med 32 % fett
dvs 16kg ner i vikt och av dessa 16kg så är 12,2kg rent fett!!!
Gissa hur det gick till...
Jo hon har ätit enligt mina råd som jag rätt och slätt kallar för "sunt-förnuft-metoden" och styrketränat 3ggr i veckan efterföljt av lite intervallbaserad konditionsträning i slutet av passet. ca 40min långa pass. Varje dag har hon försökt få in ca 30min vardagsmotion.
Hokus pokus filiokus så var 16kg borta från kroppen utan att huden hänger eller att hon ser trött ut!
KUL tycker jag:-)
Mirakelmedicin för kvinnor i klimakteriet.
Som Leg.Naprapat och Personlig tränare så stöter jag ofta på kvinnor som befinner sig i eller är i ett tidigt stadium av tidig menopaus eller klimakteriet på svenska. Denna förändring beror på att halten av könshormonet östrogen minskar i blod och vävnader till samma nivå som innan puberteten.
Hos många kvinnor innebär detta att de upplever en variation av symptom och en känsla av att det blir svårare att hålla formen och gå ner i vikt eller snarare att de går upp i vikt.
Eftersom jag har jobbat med viktnedgångsstrategier och fettförbränning i snart 15år dels via PT och via "LÄTTA" kurserna som jag håller i så anser jag att min erfarenhet inom området är gedigen och stor. Jag har länge hävdat att man för att gå ner i vikt behöver styrketräna hårt och regelbundet samt att det inte behöver ta mer tid än 20min för att åtnjuta alla positiva effekter som styrketräningen ger.
Nedanstående studie är en sammaställning av 28 studier med sammanlagt 2646 kvinnor i åldern 50 - 65 år som påvisar effekterna styrketräningen hos kvinnor i övergångsåldern.
Studien fastslår att genom att styrketräna 8-10 övningar (stora muskelgrupperna) 8-10 repetiotioner dvs med ca 40% av vad du orkar lyfta i en given övning så visar 18 studier av 28 att kroppsvikten minskar, fettprocenten minskar, BDM dvs bentätheten ökar och muskelstyrkan ökar.
Viss evidens visar att även flexibilitet, balans, koordination och blodtryck påverkas i positiv riktning och kombinerat med bra kosthållning så kan effekterna förstärkas ytterligare.
Sammanfattningsvis så kan man alltså säga att 30 min motion varje dag kombinerat med 20min styrketräning 3ggr/vecka samt en sund kosthållning får märkbart positiva effekter på kvinnor som beffinner sig i klimakteriet eller är på väg in i det.
Kom ihåg att anlita en proffesionell tränare åtminstone de första gångerna för att säkerställa att du får ett bra och personligt anpassat träningsprogram.
Type: Journal Article, Review
Hos många kvinnor innebär detta att de upplever en variation av symptom och en känsla av att det blir svårare att hålla formen och gå ner i vikt eller snarare att de går upp i vikt.
Eftersom jag har jobbat med viktnedgångsstrategier och fettförbränning i snart 15år dels via PT och via "LÄTTA" kurserna som jag håller i så anser jag att min erfarenhet inom området är gedigen och stor. Jag har länge hävdat att man för att gå ner i vikt behöver styrketräna hårt och regelbundet samt att det inte behöver ta mer tid än 20min för att åtnjuta alla positiva effekter som styrketräningen ger.
Nedanstående studie är en sammaställning av 28 studier med sammanlagt 2646 kvinnor i åldern 50 - 65 år som påvisar effekterna styrketräningen hos kvinnor i övergångsåldern.
Studien fastslår att genom att styrketräna 8-10 övningar (stora muskelgrupperna) 8-10 repetiotioner dvs med ca 40% av vad du orkar lyfta i en given övning så visar 18 studier av 28 att kroppsvikten minskar, fettprocenten minskar, BDM dvs bentätheten ökar och muskelstyrkan ökar.
Viss evidens visar att även flexibilitet, balans, koordination och blodtryck påverkas i positiv riktning och kombinerat med bra kosthållning så kan effekterna förstärkas ytterligare.
Sammanfattningsvis så kan man alltså säga att 30 min motion varje dag kombinerat med 20min styrketräning 3ggr/vecka samt en sund kosthållning får märkbart positiva effekter på kvinnor som beffinner sig i klimakteriet eller är på väg in i det.
Kom ihåg att anlita en proffesionell tränare åtminstone de första gångerna för att säkerställa att du får ett bra och personligt anpassat träningsprogram.
Exercise for health for early postmenopausal women: a systematic review of randomised controlled trials.
(PMID:15456348)
UKK Institute for Health Promotion Research, Tampere, Finland. tm.asikainen@sci.fi
Sports Medicine (Auckland, N.Z.) [2004, 34(11):753-778]
Abstract | Highlight Terms ![]()
No biological terms identified
|
Women who pass menopause face many changes that may lead to loss of health-related fitness (HRF), especially if sedentary. Many exercise recommendations are also relevant for early postmenopausal women; however, these may not meet their specific needs because the recommendations are based mainly on studies on men. We conducted a systematic review for randomised, controlled exercise trials on postmenopausal women (aged 50 to 65 years) on components of HRF. HRF consists of morphological fitness (body composition and bone strength), musculoskeletal fitness (muscle strength and endurance, flexibility), motor fitness (postural control), cardiorespiratory fitness (maximal aerobic power, blood pressure) and metabolic fitness (lipid and carbohydrate metabolism). The outcome variables chosen were: bodyweight; proportion of body fat of total bodyweight (F%); bone mineral density (BMD); bone mineral content (BMC); various tests on muscle performance, flexibility, balance and coordination; maximal oxygen consumption (V-dotO(2max)); resting blood pressure (BP); total cholesterol (TC); high-density lipoprotein-cholesterol; low-density lipoprotein-cholesterol; triglycerides; blood glucose and insulin. The feasibility of the exercise programme was assessed from drop-out, attendance and injury rates. Twenty-eight randomised controlled trials with 2646 participants were assessed. In total, 18 studies reported on the effects of exercise on bodyweight and F%, 16 on BMD or BMC, 11 on muscular strength or endurance, five on flexibility, six on balance or coordination, 18 on V-dotO(2max), seven on BP, nine on lipids and two studies on glucose an one on insulin. Based on these studies, early postmenopausal women could benefit from 30 minutes of daily moderate walking in one to three bouts combined with a resistance training programme twice a week. For a sedentary person, walking is feasible and can be incorporated into everyday life. A feasible way to start resistance training is to perform eight to ten repetitions of eight to ten exercises for major muscle groups starting with 40% of one repetition maximum. Resistance training initially requires professional instruction, but can thereafter be performed at home with little or no equipment as an alternative for a gym with weight machines. Warm-up and cool-down with stretching should be a part of every exercise session. The training described above is likely to preserve normal bodyweight, or combined with a weight-reducing diet, preserve BMD and increase muscle strength. Based on limited evidence, such exercise might also improve flexibility, balance and coordination, decrease hypertension and improve dyslipidaemia. |
tisdag 26 juni 2012
KROPPSFETT!
Kolla in vad fett gör i våra kroppar... Tänk att behöva vara hjärtat hos den högra personen! Eller varför inte halsartärerna som går upp till hjärnan...
Optimal fettnivå för män 8-16% underhudsfett
Optimal fettnivå för kvinnor 16-22% underhudsfett
fredag 15 juni 2012
Som jag länge hävdat:-)
Träna mindre - bli bättre
Det låter som en omöjlighet, men nu har forskare i Danmark visat att mindre löpträning kan ge bättre resultat än mer träning. Allt hänger på hur träningen är upplagd. 20-30 minuter om dagen är allt som behövs.
Relaterat
FAKTA
Så blir du en bättre löpare:
- 10-20-30-konceptet går ut på följande:
- Börja med att jogga i lugn takt i cirka fem minuter som uppvärmning.
- Jogga i ytterligare 30 sekunder i lätt tempo.
- Jogga/spring i 20 sekunder i ett något högre tempo.
- Spring i tio sekunder i snabb takt/hård sprint.
- Upprepa "cirkeln" 10-15 gånger och vila eventuellt två minuter efter var femte upprepning.
- Konceptet är tänkt för motionslöpare som tränar 2-3 gånger per vecka. Den totala träningstiden blir cirka 20-30 minuter
Less is more. Åtminstone om man ska tro forskare vid Köpenhamns universitet som har studerat ett nytt löpkoncept som kallas 10-20-30. Träningen går i korthet ut på att varva intensiva och lugnare löppass med varandra i olika tidsintervall.
På så sätt, visar en studie publicerad i Journal of Applied Physiology, kan både hälsan och träningsresultatet förbättras avsevärt, jämfört med om du "bara" löptränar som vanligt.
- Vi blev förvånade att vi såg sådana förbättringar i hälsoprofilen med tanke på att deltagarna hade sprungit i flera år tidigare, säger professor Jens Bangsbo.
- I den aktuella studien fick 18 löpare testa den nya metoden i sju veckor. På så sätt lyckades de förbättra tiden på 1500 meter med i genomsnitt 23 sekunder och med nästan en minut på 5000 meter. Detta trots att löparnas totala träningstid under de sju veckorna minskade med hälften.
Löptiderna var inte det enda som blev bättre. Löparnas kolesterol, blodtryck och välbefinnande förbättrades också.
På så sätt, visar en studie publicerad i Journal of Applied Physiology, kan både hälsan och träningsresultatet förbättras avsevärt, jämfört med om du "bara" löptränar som vanligt.
- Vi blev förvånade att vi såg sådana förbättringar i hälsoprofilen med tanke på att deltagarna hade sprungit i flera år tidigare, säger professor Jens Bangsbo.
- I den aktuella studien fick 18 löpare testa den nya metoden i sju veckor. På så sätt lyckades de förbättra tiden på 1500 meter med i genomsnitt 23 sekunder och med nästan en minut på 5000 meter. Detta trots att löparnas totala träningstid under de sju veckorna minskade med hälften.
Löptiderna var inte det enda som blev bättre. Löparnas kolesterol, blodtryck och välbefinnande förbättrades också.
TT
onsdag 9 maj 2012
ORKA LÄS DETTA!
En lång text som jag hoppas att du orkar läsa! VIKTIGT:-)
MER INFO PÅ
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/05/07/the-sweetener-that-is-more-dangerous-than-alcohol.aspx?e_cid=20120507_DNL_art_1
By Dr. Mercola
While total calorie consumption has contributed to increases in diabetes rates around the world, they don't explain the whole story. In 1985, the year I finished my residency and started in private practice, the average number of calories consumed per day for the global population was 2,655.
At the time, 0.62 percent of the global population had diabetes. By 2010, the average daily caloric intake had risen to 2,866—an eight percent increase—but surprisingly, the diabetes rate rose by a whopping 727 percent, to 5.13 percent of the total global population.
When scientists dug deeper to determine what it is that people are eating that's contributing most to the global crisis in obesity and obesity-related diseases, they discovered that a calorie isn't just a calorie. The source of the calories you consume makes all the difference in the world.
They discovered that it's the increase in total fats and carbohydrates specifically that's causing the massive weight gain in people around the world.
What's more, there's just ONE food on Earth that, because of its unique composition, metabolizes in your body as both fat and carbohydrate—and that product is sugar. Sugar is Both a Fat and a Carb, and this Combo Drives World-Wide Obesity-Related Disease Rates Sugar is the only calorie source that correlates with the increase in diabetes. In 1985, when the world-wide sugar consumption was 98 million tons, diabetes affected 30 million people.
By 2010, sugar consumption had risen to 160 million tons, and global diabetes prevalence reached 346 million people. Overall, sugar is 50 times more potent than calories, in terms of causing diabetes. But why does it have this extraordinarily potent effect? The answer lies in its unique structure. As just mentioned, it metabolizes as both fat and carbohydrate, and the reason for this is because it contains both glucose and fructose.
These two sugars are not interchangeable, and your body processes each of them differently. Sucrose (table sugar) is 50 percent glucose and 50 percent fructose. High fructose corn syrup (HFCS) is anywhere from 42 to 55 percent fructose depending on which type is used.
Glucose is the form of energy your body is designed to run on. Every cell in your body uses glucose for energy, and it's metabolized in every organ of your body; about 20 percent of glucose is metabolized in your liver.
Fructose, on the other hand, can only be metabolized by your liver, because your liver is the only organ that has the transporter for it. Since all fructose gets shuttled to your liver, and, if you eat a typical Western-style diet, you consume high amounts of it, fructose ends up taxing and damaging your liver in the same way alcohol and other toxins do.
In fact, fructose is virtually identical to alcohol with regards to the metabolic havoc it wreaks.
According to Dr. Lustig, fructose is a "chronic, dose-dependent liver toxin." And just like alcohol, fructose is metabolized directly into fat—not cellular energy, like glucose. So eating fructose is really like eating fat—it just gets stored in your fat cells, which leads to mitochondrial malfunction.
Not even fatty fruits like avocado or coconut have this effect, because your body treats them as either a fat or a carb—not both. Sugar is the only food that functions as both a fat and a carb simultaneously, and it is this combination of fat and carb that causes metabolic derangements and, subsequently, disease. So, please, don't be fooled: when it comes to sugar, the claim you hear on TV, that "sugar is sugar" no matter what form it's in, is a misstatement that can, quite literally, kill you—albeit slowly.
MER INFO PÅ
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/05/07/the-sweetener-that-is-more-dangerous-than-alcohol.aspx?e_cid=20120507_DNL_art_1
By Dr. Mercola
While total calorie consumption has contributed to increases in diabetes rates around the world, they don't explain the whole story. In 1985, the year I finished my residency and started in private practice, the average number of calories consumed per day for the global population was 2,655.
At the time, 0.62 percent of the global population had diabetes. By 2010, the average daily caloric intake had risen to 2,866—an eight percent increase—but surprisingly, the diabetes rate rose by a whopping 727 percent, to 5.13 percent of the total global population.
When scientists dug deeper to determine what it is that people are eating that's contributing most to the global crisis in obesity and obesity-related diseases, they discovered that a calorie isn't just a calorie. The source of the calories you consume makes all the difference in the world.
They discovered that it's the increase in total fats and carbohydrates specifically that's causing the massive weight gain in people around the world.
What's more, there's just ONE food on Earth that, because of its unique composition, metabolizes in your body as both fat and carbohydrate—and that product is sugar. Sugar is Both a Fat and a Carb, and this Combo Drives World-Wide Obesity-Related Disease Rates Sugar is the only calorie source that correlates with the increase in diabetes. In 1985, when the world-wide sugar consumption was 98 million tons, diabetes affected 30 million people.
By 2010, sugar consumption had risen to 160 million tons, and global diabetes prevalence reached 346 million people. Overall, sugar is 50 times more potent than calories, in terms of causing diabetes. But why does it have this extraordinarily potent effect? The answer lies in its unique structure. As just mentioned, it metabolizes as both fat and carbohydrate, and the reason for this is because it contains both glucose and fructose.
These two sugars are not interchangeable, and your body processes each of them differently. Sucrose (table sugar) is 50 percent glucose and 50 percent fructose. High fructose corn syrup (HFCS) is anywhere from 42 to 55 percent fructose depending on which type is used.
Glucose is the form of energy your body is designed to run on. Every cell in your body uses glucose for energy, and it's metabolized in every organ of your body; about 20 percent of glucose is metabolized in your liver.
Fructose, on the other hand, can only be metabolized by your liver, because your liver is the only organ that has the transporter for it. Since all fructose gets shuttled to your liver, and, if you eat a typical Western-style diet, you consume high amounts of it, fructose ends up taxing and damaging your liver in the same way alcohol and other toxins do.
In fact, fructose is virtually identical to alcohol with regards to the metabolic havoc it wreaks.
According to Dr. Lustig, fructose is a "chronic, dose-dependent liver toxin." And just like alcohol, fructose is metabolized directly into fat—not cellular energy, like glucose. So eating fructose is really like eating fat—it just gets stored in your fat cells, which leads to mitochondrial malfunction.
Not even fatty fruits like avocado or coconut have this effect, because your body treats them as either a fat or a carb—not both. Sugar is the only food that functions as both a fat and a carb simultaneously, and it is this combination of fat and carb that causes metabolic derangements and, subsequently, disease. So, please, don't be fooled: when it comes to sugar, the claim you hear on TV, that "sugar is sugar" no matter what form it's in, is a misstatement that can, quite literally, kill you—albeit slowly.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)